Egyénre szabott oki kezelés már létezik! Tartós megoldás az allergiára.

Nyomtatás

Mi a specifikus immunterápia ? (SIT)

Az allergia oki kezelése, a specifikus immunterápia az egyetlen, ma már széles körben alkalmazott módszer, amely alkalmas arra, hogy az allergiás betegség „természetes” lefolyását megváltoztassa, lefékezze.
A SIT azért jelentős, mert képes az allergia tünetein kívül az allergia okára is hatni.
A kezelés lényege, hogy a panaszokat okozó allergén tisztított kivonatát kapja a beteg fokozatosan emelkedő adagban tabletta vagy nyelv alatti csepp formájában. Ez megtanítja a szervezetet a környezeti allergénekre adandó helyes immunválaszra. A szervezet fokozatosan átáll egy nem allergiás típusú reakcióra.

Mi várható a specifikus immunterápiás kezeléstől?

A SIT kezeléssel elérhető, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz, s megtanulja azt panaszok nélkül elviselni. A beteg állapota javul, tünetei és gyógyszerigénye fokozatosan és jelentősen csökkennek, ideális esetben teljesen tünetmentessé válhat, meggyógyulhat az allergiából, sőt megelőzheti egy későbbi asztma kialakulását is.

Milyen allergénekkel szemben alkalmazhazható a specifikus immunterápia?

• Gyomok pollenje: parlagfű, feketüröm
• Füvek pollenje
• Fák –és cserjék pollenje
• Házipor atkák
• Állati szőrök
• Bizonyos penészgombák

Ki kaphat specifikus immunterápiát?

Alapos kivizsgálás után az allergológiában jártas kezelőorvos dönti el, hogy az adott esetben alkalmazható-e az immunterápia. Általában allergiás szénanátha, allergiás kötőhártyagyulladás, enyhe allergiás asthma, atópiás, ekzemás dermatitis tünetcsoport egyes típusai esetén,ha 5 évnél idősebb, ha nincs egyéb súlyos betegsége a betegnek.

Kezelés menete

Kezdő kezelés: Emelkedő dózisban kapja a beteg a tisztított, mellékhatáscsökkentett allergénkivonatot a hét bizonyos napjain néhány hónapon át. Pollenallergiásoknál a szezon előtt jóval korábban, az egész évben jelnetkező allergének esetén pl házipor atka allergiában bármely évszakban indítható a specifikus immunterápia.
Fenntartó kezelés: Az elért terápiás dózist egyénre szabottan meghatározott ideig, de legalább 3 évig kapja a beteg.

Mennyi idő múlva kezd el hatni a terápia? Meddig tart a hatása?

A beteg állapotában észrevehető javulás elérése akár hónapokba is telhet, de már az első évben is jelentkezik hatása.A terápia legjobb hatékonyságát legalább 3 év kezelés után éri el. Ha még a megmaradt tünetek miatt szükséges, akkor 4, esetleg 5 évre kiterjeszthető a kezelés hossza.
A specifikus immunterápia gyógyító hatását 20 éves utánvizsgálatok is igazolják. Új allergia megjelenésének is kisebb a kockázata, mint azoknál, akik nem kapnak ilyen kezelést.

Továbbra is alkalmazni kell a tüneti szereket?

A tüneti szerek alkalmazása a kezelés folyamán fokozatosan csökkenthető vagy teljesen elhagyható. A kezelés befjezése után ritkán előfordulhat, hogy igen nagy allergénkoncentráció esetén alkalmilag tüneti szer szükséges.

Megelőzhező-e az immunterápia kezeléssel az allergiás betegség súlyosbodása, az asztma kialakulása?

A közelmúltban lezárult klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy szénanáthásoknál, akik immunterápiás kezelésben részesültek, nem súlyosbodott a betegségük, kisebb százalékuknál jelentkezett asztma, mint az ilyen kezelésben nem részesülő betegek között.

Van-e az immunterápiának mellékhatása?

Csepp, tabletta formájában a betegek jól tolerálják az otthonukban. A mellékhatások enyhék és ritkák, pl. tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés, fáradtságérzés. Ilyenkor a kezelőorvos a dózis átmeneti csökkentését javasolja, valamint megbeszélik bizonyos antiallergiás gyógyszer használatát. A mai korszerű készítmények, a helyi bevitel lehetősége nagyban csökkentette a súlyos mellékhatások kockázatát.

Mit jelent a korszerű specifikus immunterápia?

Hatásosság, biztonságosság növelése érdekében olyan allergéneket állítanak elő, amelyek a kívánt terápiás hatást elérik,azonban mellékhatásuk elenyésző.

Mi történik, ha elfelejtek egy adagot bevenni, vagy utazás, betegség miatt marad el néhány bevétel?

A specifikus immunterápia minden adagjának bevételét, beadását egy naplóban kell vezeteni, ebből követhető az esetleges kihagyás, illetve a következő adag. A kihagyott idő hosszától függően a kezelőorvos visszaléphet a dózisban.

Ki írhatja fel és adhatja az immunterápiát?

Alapos kivizsgálás után allergológiában, immunterápiában jártas szakorvos írhatja fel és adhatja be a specifikus immunterápiát. A törzskönyvezett készítmények receptre már minden gyógyszertárban kaphatóak.

(A tájékoztató készült Nagy Adrienne munkája nyomán.)

2011. Homeopátia- és Allergia Centrum, 2012.
By Free joomla 1.7 Templates, buy professional virtual hosting