Amit az allergiáról tudni érdemes

Nyomtatás

 

Mi az allergia?

Allergiának azt nevezzük, amikor az immunrendszerünk kórosan reagál általában ártalmatlan anyagokra un. allergénekre. Fontos tudni tehát, hogy az allergia az általános tévhittel ellentétben nem az immunrendszer gyengesége, hanem a „tévedése” miatt alakul ki. Ezek az anyagok jelen lehetnek a levegőben, ételben vagy a megérintett tárgyakon. Az allergiának fontos szerepe van egyes betegségek (például allergiás nátha, asztma és ekcéma) kialakulásában is.
Ha az allergiás ember érintkezésbe kerül az allergénnel, az immunrendszer egy speciális antitestet (IgE) kezd el termelni. Más sejtek egyéb anyagokat - például hisztamint - termelnek, amelyek szintén hozzájárulnak az allergiás tünetek kialakulásához.

Allergiás megbetegedések

A tünetek attól függően alakulnak ki, hogy az allergén a szervezet melyik részével érintkezett.

-Szénanátha: (más néven allergiás rinitisz) szem- és orrtüneteket - többek között orrfolyást, szemviszketést, könnyezést, torokirritációt, orrdugulást - vált ki.
-Allergiás asztma: Leggyakrabban olyan betegek szenvednek tőle akiknek allergiás náthájuk is van, de ritkán előfordulhat önállóan is. Ilyenkor az allergén a hörgők nyálkahártyáján vált ki gyulladásos reakciót, amely végső soron a hörgők beszűküléséhez vezetnek. A betegnek fulladásos vagy száraz köhögéses panaszai lehetnek.
-Allergiás kontakt dermatitisz (bőrgyulladás, melyet a bőr és az allergén érintkezése vált ki) esetén bőrvörösség, hámlás, viszketés alakulhat ki azon a ponton, ahol a bőr és az allergén érintkezett.
-Csalánkiütés: Étellel, rovarcsípéssel szembeni allergia esetén viszkető hólyagok és bőrvörösödés jelentkezhet.

Az allergiát kiváltó anyagokról külön cikkünkben olvashat többet.

Bár az allergiát közvetlenül örökölni nem lehet, az arra való hajlam viszont örökölhető, ezt orvosi szakszóval atópiának nevezzük. Az allergiás reakció akkor jelentkezik, amikor a szervezet érintkezik az allergénnel.
Ha egyszer kialakult valamely allergénnel szemben az érzékenység, akkor az allergiás reakció minden esetben kialakul, amikor a szervezet az adott allergénnel érintkezésbe kerül.

Az allergia diagnosztizálása

Az allergia diagnosztizálása történhet vérből, vagy bőr teszt segítségével.
A bőrpróba során az alkar belső felszínére az allergént tartalmazó folyadékot cseppentenek, majd egy vékony tűvel a csepp alatti bőrt megkarcolják. A bőrön kialakuló elváltozás nagyságából következtetni lehet az allergia súlyosságára. Egyszerre több allergénnel is elvégezhető ez a vizsgálat, így egy vizsgálattal ki lehet szűrni azt az anyagot, amely az allergiát okozza.
Vérből, a vérben jelenlévő IgE típusú ellenanyagokat mutathatjuk ki, amelyek egy bizonyos allergén ellen termelődnek a szervezetben.


2011. Homeopátia- és Allergia Centrum, 2012.
By Free joomla 1.7 Templates, buy professional virtual hosting