Allergiát okozó anyagok

Nyomtatás


Kültéri pollen allergének

Okozójuk a pollenek, a fák, füvek, gyomok virágporai, 15-20 mikron nagyságú hímivarsejtjei. A nyálkahártyára kerülve immunológiai folyamatokat indítanak be az érzékennyé vált szervezetben. 
Magyarországon a lakosság kb.20%-át érinti enyhébb vagy súlyosabb formában. (A XX. század elején még csak 1% volt!) Tömeges előfordulása közegészségügyi gondokat okoz. Ez indokolja, hogy részletesen foglalkozzunk vele.

Évente visszatérő, szezonális nátha, bőséges vizes orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orr-, garat-, szemviszketés, könnyezés a szénanátha jellegzetességei. Súlyosabb esetben allergiás asthma is kialakulhat pollentől. Tünetei az állandó köhögés, fulladás, sípoló kilégzés. Allergia szempontjából azok a növények jelentenek igazi veszélyt, melyeket a szél poroz be, így a virágzásuk során nagy tömegben juttatják pollenjeiket a levegőbe. Meleg, száraz, szeles idő különösen kedvez a virágpor terjedésének. Széllel több száz kilométerre is eljuthatnak a pollenek.

Már kora tavasszal( február-, márciusban) kezdődhetnek a típusos allergiás tünetek a barkás fák bokrok virágzásával. Elsők ezek közül a mogyoró, éger, nyír, szilfélék, majd a nyár, fűz, bükk, tölgy követi.

A kora nyári (májusi-júniusi) tünetekért leggyakrabban a fűfélék (perje, pázsit) és a különféle gabona pollenek (pl.rozs pollenjei) a felelősek. Virágzásuk elég elhúzódó. a nyárfa fehér, pihés termése, mely májusban száll és szabad szemmel is jól látható a közhiedelemmel ellentétben már nem allergizál! A nyárfa barkádzása március végén, április elején történik. Mégis sok fűpollen érzékeny beteg panaszait a nyárfának tulajdonítja.

 

A késő nyári allergiát (július-augusztus-szeptember) a gyomnövények okozzák. Virágzási sorrendben a lándzsás utifű, fekete üröm, és a parlagfű a legelterjedtebb Magyarországon.
Legagresszívebb ezek közül a PARLAGFŰ. (Ambrosia eliátor) helytelen korábbi elnevezése vadkender, amelyre nem is hasonlít!

 >> Részletes pollennaptár

  

Az allergiás náthát nemcsak a pollenek, hanem atkák, gombák, szőrök, hám antigének, tollak is okozhatják.
Többnyire egész évbe okozhatnak tüneteket szemben a pollen allergiával.

 

Beltéri allergének

A perennialis (egész évben fennálló) allergiás náthát az un. beltéri allergének okozzák.


1. Az atkák (Dermatophagoides pteronyssimus, D. farinae, Euroglyphus maynei). Fehérjetartalmú ürülékük belélegzéses úton érzékenyít.
2. Házi állatok (macska, kutya, ló, szarvasmarha) és laboratóriumi állatok (egér, patkány, tengerimalac, aranyhörcsög) szőre, nyála, vizelete és testnedvei.
3. Néhány gombafajta (penicillium, aspergillus).
4. Svábbogár (csótány) fehérjetartalmú származékai (nyála, ürüléke, testdarabjai).

2011. Homeopátia- és Allergia Centrum, 2012.
By Free joomla 1.7 Templates, buy professional virtual hosting