Az allergiás betegség kezelése

Nyomtatás

 

Manapság az allergiás betegségeknek többféle kezelési módja is akad. Az alábbi cikkünkben megtudhatja melyek ezek, és hogy hogyan segítenek az allergiás betegen.

Allergének elkerülése

Az allergiás rhinitis terápiájában a legfontosabb szerepe az allergének elkerülésének van. Az allergén mentesítés témáról külön cikkünkben olvashat részletesen.

Allergia gyógyítása

Egyénre szabott oki kezelés már létezik!  Tartós megoldás az allergiára.

-Mert megelőz: megakadályozza a betegség súlyosbodását, az asztma kialakulást.
-Mert kezel: a tüneti gyógyszerekhez hasonlóan a terápia ideje alatt csökkenti/megszünteti az allergiás panaszokat.
-Mert gyógyít: a terápia befejezése után is tartós tünetmentességet biztosíthat-éveken át! 

Tüneti kezelés

Antihisztaminok 
A második generációs antihisztaminok a korai allergiás tüneteket: tüsszögést, viszketést és a vizes orrfolyást csökkentik. Semmilyen hatással nincsenek az orrdugulásra. Az antihisztaminok hatása nem észlelhetô azonnal. Csak tartós szedés és főleg preventív kezelés esetében várható eredmény. A közelmúltban kerültek bevezetésre a lokálisan adható antihisztaminok. Ezek terápiás hatása azonban biztosan elmarad a lokális szteroidok mögött.

Membrán stabilizáló szerek
Lokális készítményként használjuk, profilaktikus szer, rendszeres használata elengedhetetlen. Csökkenti a vizes orrfolyást, tüsszögést, de gyakorlatilag hatástalan az orrdugulásra. Csak napi 4-6-szori alkalmazásával hatékony. Viszont gyakorlatilag mellékhatás mentesek.

Gyulladás csökkentő kezelés
1. A leghatékonyabbgyulladásellenes kezelés a szteroid, lokális formában. A legújabb lokális szteroid készítmények hatékonyak, és a szokásos terápiás dózis adása esetében nem kell szisztémás hatással számolni. Az orrdugulás megszüntetésének egyetlen szere és csökkenti a tüsszögést, vizes orrfolyást is. Hatása nem azonnali, csak folyamatos (tartós, rendszeres) alkalmazásától várható eredmény. A terápiát a tünetek megjelenése előtt célszerű elkezdeni (pl. már a pollenszezon előtt). Klinikai megfigyelések és szövettani vizsgálatok alapján éveken át adható.
2. Szisztémás szteroid kezelés csak súlyos esetben jöhet szóba, akkor is csak rövid ideig. Szigorúan tilos szisztémás szteroidot adni gyermekeknek és terhes anyának. A depo-készítmények mellékhatásaik és veszélyeik miatt kerülendők.

Lohasztó orrcseppek
Lokálisan alkalmazva több órán át, lelohasztja az orrnyálkahártyát. Negatívuma, hogy rontja a csillószőrök működését és orrcsepp függőséghez un. rhinitis medicamentosához vezet. Huzamos alkalmazásuk kerülendő!
Az Allergiás nátha szövődményei.

Az allergia lehetséges szövődményei

Sokan úgy vélik, hogy a nem túl erősek az allergia tünetei az esetleges gyógyszer okozta mellékhatásoktól félve nem is kezelik. Pedig a szövődmények kialakulásának lehetősége nem a tünetek erősségétől függnek.
Az allergiás légúti nyálkahártyára jellemző az ödémás duzzanat, ez hajlamosít felülfertőzésre. Gyakori az allergiás nátha bakteriális felülfertőződése, a folyamat gennyessé válása. További veszély, hogy a duzzadt nyálkahártya szűkíti a melléküregek szájadékát, és a rossz szellőzés megteremti az orrmelléküregek acut vagy idült gyulladásának feltételeit. A gátolt orrlégzés, az orr és az orrgarat hosszan tartó gyulladása befolyással van a fülkürtre is, romlik a középfül szellőzése, és az gyakran középfül gyulladás és következményes vezetéses típusú halláscsökkenés kialakulásához vezet. A gátolt orrlégzés rontja az alsó légutak helyzetét is, mert kiesik az orrtisztító, párásító és felmelegítő szerepe. A belégzett levegő gátolt orrlégzés esetében szűretlenül jut az alsóbb légutakba. Ez önmagában is köhögést válthat ki (torokkaparás: gátolt orrlégzés miatt a belélegzett allergének hatására un.sinobronchitis jöhet létre, amely miatt a betegek akár hónapokig, évekig is köhöghetnek.) Amennyiben a folyamat hörgőszűkületet, fulladásos panaszokat okoz, kialakul az allergiás asztma.

2011. Homeopátia- és Allergia Centrum, 2012.
By Free joomla 1.7 Templates, buy professional virtual hosting