Allergén mentesítés

NyomtatásHázipor atka

A házipor atkák a magas páratartalmú levegőn és a 17-25 °C közötti hőmérsékleten szaporodnak leginkább. -20 °C-on, ill. 55 °C felett elpusztulnak, így javasolt ruháinkat, ágyneműinket, pizsamákat 60 °C-os vízben mosni. Ha lehetőség van rá, akkor télen tartós fagyba 3 napra az allergénnel fertőzött, mozdítható kárpitos bútorokat, szőnyegeket kihelyezni. Gyerekek plüss állatait a hűtőszekrény fagyasztó részében rendszeresen atkamentesíthetjük.
Élőhelyük a kárpitozott bútorok, ágynemű huzata, a párna és a paplan, szőnyegek, esetleg falvédők. Ezek alapján az átkák leginkább a hálószobákban fordulnak elő nagyobb mennyiségben. Már kapható „atka stop” matrac-, párna- és paplanhuzat. Használatukkal csökkenthető alvás közben az allergizáló anyaggal való közvetlen érintkezés és annak belélegzése. Fontos a lakás légterének tisztántartása is. A mindennapos takarítás, nedves portörlés szükséges. Indokolt lehet a padlószőnyeg felszedése, felmosható járólapra, vagy parkettára való kicserélése. Nagyteljesítményű porszívót használjunk, és a porszívó hatásos szűrővel legyen felszerelve, megakadályozva a por visszafújását a szoba légterébe.

Az atkaölő szerek (patikában, drogériákban kaphatók) jól alkalmazhatóak, de hatásuk átmeneti, így használatukat rendszeresen ismételni kell.

Légszűrô berendezések
Ezek az eszközök az allergén-utánpótlását nem szüntetik meg, nem pusztítják el az atkákat. Emiatt a légszűrők hatása atka allergiás betegek panaszaira nem kifejezett. A légszűrők alkalmasak a légtérben lebegô részecskék, allergizáló ágensek kiszűrésére. Egy részük mechanikus elven működik. Ezek közül a legfejlettebbek az ún. nagy hatékonyságú részecskeszűrôk (HEPA filter = high-efficiency particulate air filter). A légszűrôk másik csoportja elektromos töltés különbség alapján köti meg a részecskéket. Ilyen pl. az elektrosztatikus precipitátor.
A légkondicionáló használatával a házon kívüli allergének (pollenek, gomba spórák) nagy része távoltartható az otthonokból, munkahelyekről. A páratartalmat is csökkentik, ami az atkák és penészgombák elleni védekezésben segítséget nyújt.

Háziállatok

A lakásban tartott háziállatok nyála, vizelete, kültakarója lehet allergizáló fehérje forrása. A macska allergénjét főleg faggyúmirigye, kisebb mértékben nyálmirigye választja ki. Ezek a fehérjék gyakran nagyon kis méretű részecskék felszínén találhatóak, így sokáig lebeghetnek a levegôben. A légszűrôktôl ebben az esteben nagyobb hatás várható, mint atka allergia esetében. Macska esetében azt is megfigyelték, hogy allergénje képes megtapadni a falakon, bútorokon, ruhákon. Háziállatok esetén a legkézenfekvôbb, és egyetlen igazán hatásos módszer az allergén kiküszöbölésére az állat eltávolítása, majd alapos nagytakarítás végzése. A beteget azonban figyelmeztetni kell, hogy panaszainak megszűnése így is csak hetek-hónapok múlva várható.

Ha a beteg nem tud megválni kedvencétől, a következők javasolhatóak:
-Tartsa az állatot lakáson kívül, de legalább a hálószobán kívül.
-Macska esetén az állat hetenkénti fürdetése javasolt.
-Lehetőleg ne legyen a lakásban szőnyeg és kárpitozott bútor.
-Gyakran porszívózzanak megfelelô szűrővel ellátott porszívóval.
-Légszűrő használata ajánlott.

Penészgombák

A penészgombák között kül- és beltérben szaporódó fajtákat különbözeteünk meg. A lakáson belül az Aspergillus és Penicillium, a szabadban az Alternaria és Cladosporium törzsek a leggyakoribak. Utóbbiak spórái tavasszal és kora ősszel érik el a legnagyobb koncentrációt a levegôben. Érzékeny egyének kerüljék a fűnyírást, az avar gereblyézést. A lakáson belüli gombák a nedves, dohos helyiségekben – fürdőszoba, pince, nedves, beázott falú szobák- fordulnak elô. A páratartalom csökkentése, gyakori szellőztetés, penészes anyagok eltávolítása szükséges. Fontos a hűtőszekrény és a bennelévő ételek rendszeres ellenőrzése és az átizzadt lábbelik kiszárítása. Légszűrők használata is csökkenti a penészgomba allergének jelenlétét a lakásban.  

Pollenek

A különféle pollenek a növény virágzásának idejétôl függő szezonális panaszokat okoznak. (lásd pollennaptár). Koratavasszal a szélmegporzású fák pollenjei okozhatnak allergiás tüneteket néhány héten keresztül-barkások, nyír, nyár. A pázsitfüvek egész nyáron virágzanak, a parlagfű és fekete üröm pollenjei nyár végétől a fagyok kezdetéig vannak jelen. 
Az allergizáló növények közül a legnagyobb népegészségügyi problémát a parlagfű okozza. Minden második, légúti allergiában szenvedő betegnél kimutatható a parlagfűvel szembeni túlérzékenység.

Tanácsok:
-magas pollen koncentrációjú helyek kerülése,
-szellőztetés minimalizálása, különösen a dél körüli órákban, légkondicionálás,
-pollen szezonban tengerparti, vagy magas hegyvidéki nyaralás,
-autóban légszűrôk használata.

A gyomnövények, különösen a parlagfű okozta allergiás betegségek tömeges elterjedése miatt rendkívül fontos a mechanikus és vegyszeres gyomirtás, parkosítás helyhatósági és országos szintű megszervezése. Ilyen kezdeményezés történt Debrecenben a „Parlagfű visszaszorítási program” meghirdetésével.
________________________________________
A tájékoztató készült Dr. Süttő Zoltán munkája nyomán - Háziorvos Továbbképzô Szemle 1: 186-188 (1996)


2011. Homeopátia- és Allergia Centrum, 2012.
By Free joomla 1.7 Templates, buy professional virtual hosting